Thursday 3 February 2011

Sweet torture.Corsetul.



 
  Iubesc hainele, imi place moda si urmaresc trendurile care apar in strainatate insa cred ca nu poti imbraca orice este nou, tot ce este promovat de catre stilisti pentru ca nu orice ne sta bine. Formula cea mai de succes este sa cautam si sa purtam doar ceea ce ne avantajeaza formele si ceea ce ne reprezinta ca personalitati individuale. Mai bine de moda veche dar cu un aspect ingrijit si bine pus la punct.
O multime de haine sunt astazi in voga dar unele se pare ca nu se invechesc oricat timp ar trece peste ele…
Una dintre piesele vestimentare mult indragite de catre femeile din intreaga lume este corsetul.
   In anii 1830 corsetul a fost gandit ca o necesitate medicala. Se credea ca femeia este foarte fragila si are nevoie de un tip de asistenta pentru a o ajuta sa stea dreapta. Chiar si fetele de 3-4 ani avand poate si o motivatie foarte buna erau legate cu aceste corsete.
   Treptat aceste vesminte au fost lungite si stramtate. Pana ajungeau la adolescenta, fetele nu mai puteau sa se aseze sau se stea in picioare fara ajutorul unui corset facut dintr-o panza greoaie intarita cu os de balena sau otel. Corsetul deforma organele interne facand imposibila inspirarea sau expirarea adanca in timpul purtarii acestuia, cauza nenumaratelor lesinuri.


   Se credea ca femeile sunt sexul mai slab asa incat mintea si corpul lor erau slabite.
   Corsetul a fost considerat necesar din punct de vedere moral si medical. Corsetul stramt era vazut ca fiind dovada virtuozitatii pe cand cel lejer era probabil semnul unei femei usoare.
   Femeile din clasa muncitoare nu erau nevoie sa suporte disconfortul purtarii unui corset stramt, ele se imbracau mai simplu si aveau corsete mai lejere. Cu cat era mai inalta clasa sociala de apartenenta, cu atat erau mai stramte corsetele. Femeile ajunsesera sa fie reduse la imaginea de bibelouri, incapabile de a duce la capat vreo sarcina.
  Cand vorbim despre corset cea mai interesanta perioada a acestei mode a fost intre anii 1820 si 1910 dar corsetul este mult mai vechi de atat. Cel mai des folosit a fost in sec al XIX-lea si contrar spuselor, aproape toate femeile apartinand tuturor claselor sociale l-au purtat in acele vremuri. Moda a fost data de catre cele cu un statut ridicat dar si femeile mai simple au urmat aceasta tendinta atat cat au putut.



   Talia subtire era foarte apreciata,unii barbati dezvoltand un fetis pentru acest aspect al modei feminine.
   Timpurile moderne au venit si odata cu ele au adus si noi modalitati de a purta hainele, le-au imbunatatit, le-au dat alta fata si astfel moda s-a reinventat, pastrand bineinteles cam aceleasi principii.
In ziua de azi corsetul care se purta odata este dat uitarii iar doamnele si domnisoarele prefera acum varianta normala si deloc chinuitoare a acestuia: corsetul lejer.
Acesta este purtat ca lenjerie intima, ca topuri, la rochiile de seara, la rochiile de mireasa.

    Corsetul este esenta sezualitatii, ofera un aer de epoca,un aer romantic dar in acelasi timp defineste, leaga o tinuta si o scoate din anonimat.
   O piesa vestimentara care avantajeaza pe oricine,care pune in valoare orice trup de femeie, o piesa vestimentara care desi a suferit transformari de-a lungul timpului ramane un ideal de moda si o tendinta nemuritoare.


2 comments:

  1. Eh..foarte interesanta postarea...imi place cum scrii...ai talent...mult talent. Ai facut jurnalism cumva? la o sectie de filologie ai fost sigur, daca nu ai facut si jurnalism:).
    Si mie imi plac corseturile, dar paradoxal nu am niciunul:P

    ReplyDelete
  2. Multumesc,Dia!
    Nu,am urmat facultatea de psihologie.
    Nici eu nu am un corset pentru ca nu am gasit un model pe placul meu iar cele care aveau destule elemente dragute nu se potriveau cu bugetul meu ;)

    ReplyDelete