Friday 26 August 2011

Animalele si medicamentele


   Animalele, ca si oamenii se imbolnavesc si atunci noi dam din colt in colt nestiind cum sa le ajutam. In pragul disperarii, vazand ca problema se agraveaza sau stagneaza, nu putem sa nu luam nici o masura, asa ca recurgem la dulapul personal cu medicamente. Uneori da rezultate si afectiunea dispare, alteori dimpotriva, prietenul nostru da semne ca s-ar simti mai rau decat inainte sau apar efectele secundare. 
   Inainte de a face pe veterinarii ar fi bine sa intrebam pe cineva de specialitate sau ideal ar fi sa mergem direct la un cabinet pentru ca micutul nostru drag sa primeasca ingrijirea corespunzatoare.
   Am gasit intr-o revista cativa compusi de care este recomandat sa ne ferim daca nu vrem sa ii punem animalutului viata in pericol.

   "Acidul acetilsalicilic (aspirina) este toxic atat pentru pisici, cat si pentru caini. Dupa administrare, apar somnolenta si varsaturi cu urme de sange. Compusul este puternic iritant pentru stomac si poate produce ulceratii si perforatii.

   Ibuprofenul (se gaseste in nurofen si alte medicamente asemanatoare) si naproxenul pot cauza deteriorarea stomacului si a rinichilor. Simptomele cele mai frecvente sunt varsaturile, scaunele cu sange si anumite semne de insuficienta renala. Animalul incepe sa bea multa apa. La nivelul stomacului, pot aparea ulceratii, sangerari si perforatii. Acest lucru se produce frecvent la caini si pisici (simptomul dupa care ne orientam este dificultatea de a respira).

   Anticonceptionalele pot determina dezvoltarea cancerului mamar. Aceasta boala pune in pericol viata animalului daca nu este tratata la timp de medic. Cel mai bine e sa apelezi in acest scop la preparatele de uz veterinar, care au mult mai putine efecte secundare.

   Imediat ce constati ca animalul nu se simte bine tocmai din cauza administrarii acestor medicamete, incearca sa-l faci sa verse, dandu-i carbune activ sau solutii saline.   
   Astfel, poate fi prevenita absorbtia medicamentului in stomac, deoarece compusul este asimilat lent si, prin urmare, se poate interveni si la opt ore dupa administrare. Un control la veterinar este obligatoriu.   
Acesta va stabili ce tratament anume sa urmeze."

   Aceasta postare este ca un mic semnal de alarma care sper sa va corecteze obiceiurile proaste de a actiona sub impuls si pe viitor, inainte de a incerca sa le dati animalelor medicamente sa va ganditi de doua ori. Mai bine asteptati sau informati-va decat sa riscati...
   Multa sanatate si fericire tuturor animalutelor!

   Pe curand...

2 comments:

  1. Si animalutele suferaaa, dar in tacere, saracutele! :(

    ReplyDelete
  2. Da si acesta este un dezavantaj pentru ca de multe ori nu prea stim cum sa le ajutam sau nu intervenim la timp.

    ReplyDelete