Sunday 17 April 2011

SECRETELE DIN BUCATARIA VEGETARIANA

         “Hrana voastra sa fie medicamentele voastre…
           Medicamentele voastre sa fie hrana voastra…”    
                                                                       Hipocrate

   O noua rubrica in care va fi atins orice subiect care are legatura cu bucataria vegetariana. Chiar daca nu aveti aceasta "religie culinara" cred ca informatiile si sfaturile pe care vi le voi dezvalui va vor fi de ajutor indiferent de ceea ce mancati de obicei. Sunt explicatii, recomandari, retete pe care le poate urma orice persoana tine la sanatatea sa si vrea sa isi cunoasca organismul mai bine, astfel incat sa ajute la buna functionare a metabolismului si a intretinerii sale, fiind atent la ceea ce mananca si cum o face.
   Daca va simtiti atrasi de domeniul sanatatii si implicit al frumusetii (un corp sanatos este un corp frumos si armonios!) keep reading! Lectura placuta!


 A. Cum se recomanda pregatirea cerealelor?

Avem ca cereale: 
-  graul, ovazul, orzul, orezul nedecorticat, secara, meiul, porumbul etc.

   Se folosesc:

      - cereale integrale
      - fulgi de cereale
      - paste fainoase (din faina integrala)


   Cerealele integrale trebuie sa fie bine fierte. Prin prelucrarea termica se favorizeaza eliberarea granulelor de amidon din matricea complexa a cerealelor.
   Aceasta face ca digestia lui ulterioara sa fie completa pana la glucoza (usor absorbabila).
   Se inlatura astfel disconfortul abdominal (balonarea), produs prin fermentarea amidonului partial digerat.

 B. Este suficient sa inmuiem fulgii de cereale inainte de a-i consuma?

   Procesul tehnologic de obtinere a fulgilor de cereale presupune diverse tratamente termice. Fiecare firma producatoare mentioneaza pe ambalaj timpul de fierbere.
   Fulgii de ovaz sunt considerati aliment-medicament pentru prevenirea si tratarea bolilor inimii si a vaselor de sange (au rolul de a scadea colesterolul sanguine prin continutul lor bogat de fibre alimentare solubile).



 C. Care este adevarul despre gris?

   Grisul are valoare economica.
   Morarii stiu bine cum se produce. Desi este fabricat din grau, nu are valoare nutritive.
   Daca doriti sa pregatiti galuste-folositi gris imbogatit cu calciu.
   Grisul contine un procent ridicat de fitati (compusi chimici care scad absorbtia calciului, fierului si zincului din alimente si “ajuta” la eliminarea lor).
   Deoarece aceste minerale sunt esentiale sanatatii, in nici un caz nu putem plasa grisul printre alimente.
   Galustele din gris, fara adios calciu sau alte minerale, au mai mult o valoare “sentimentala”…


 D. Painea!

   Se recomanda:
      - painea pregatita din faina integrala
      - painea pregatita din faina alba+tarate de grau in proportie 5/6 +1/6
      - painea poate fi imbogatita cu diverse seminte (dovleac, floarea soarelui, susan) sau nuci, masline, stafide.

   Painea trebuie sa fie bine coapta.
   Nu se mananca paine calda. Painea se mananca doar a doua zi! (dupa scoaterea din cuptor, procesul de eliberare a amidonului continua) facandu-l usor accesibil digestiei si apoi absorbtiei.
   Prin aceasta se evita disconfortul abdominal (balonarea).

 E. Cum se recomanda folosirea nucilor si semintelor?

   NUCI: nuca obisnuita, migdale, alune de padure, arahide…
   SEMINTE: floarea soarelui, dovleac, susan, in, pistacio…


   Nucile si semintele se rumenesc putin in cuptor si se pastreaza in frigider. Prin usoara rumenire a nucilor si semintelor, creste absorbtia calciului.
  

   Samanta de in macinata favorizeaza absorbtia acizilor grasi Omega 3, ceea ce nu se intampla cand semintele sunt intregi.
   Prin pastrarea la rece se impiedica oxidarea acizilor grasi si formarea radicalilor liberi daunatori.
   Un pumn de nuci si seminte, zilnic, constituie un aliment-medicament in special pentru inima, creier, nervi, sistemul imun (de aparare).


   Prima postare a acestei rubrici s-a incheiat iar eu va urez sa aveti pofta la rontait ;)

   Pe curand...

4 comments:

  1. Si eu sunt ineteresata de un regim alimentar cat mai sanatos, dar chiar vegetariana nu am de gand sa devin, eu fiind o mare carnivora:)). Stiu nu e prea bine, dar e bun:). Oricum nu mi se pare asa rau daca manacam o bucata de carne, problema mi se pare a fi alimentele astea procesate (salamuri, parizere si etc) care numai dumnezeu stie de contin. Oricum astept vara cand mi-am promis ca o sa mananc salate multe, dar cu legume din gardina de la bunica, nu cu deastea crescute cu siringa fara nici un gust:P.
    Oricum foarte draguta ideea si binevenita, o sa iau exemplu:)

    ReplyDelete
  2. Nici eu nu vreau sa fiu vegetariana pentru ca imi plac mult carnea de pui,pestele si fructele de mare! :)

    ReplyDelete
  3. Multumesc!O sa fie continuari.

    ReplyDelete