Friday 1 June 2012

Problemele pielii (Ro only)

  
   Toate femeile isi doresc sa aiba un ten curat, catifelat, hidratat, fara cosuri, fara pete, fara puncte negre sau alte nenorociri care pot afecta atat fizicul, cat si psihicul. Si eu am astfel de vise, ce-i drept neimplinite pana acum si incep sa fiu din ce in ce mai constienta de asta si deci mai preocupata de sanatatea si ingrijirea pielii, in special a fetei. Fata este cartea noastra de vizita, cea care este observata prima oara de catre ceilalti oameni.
   Tenul meu nu a fost niciodata unul cu probleme grave dar nici nu am fost vreodata multumita pe deplin de aspectul sau, cu exceptia perioadei copilariei, atunci cand tenul era intr-o stare perfecta. Numai ca in acea vreme nu stim sa apreciem pentru ca nu conteaza asta pentru noi. Nu stiu cum se face ca tocmai cand incepem sa ii acordam atentie el se hotaraste sa ne dezamageasca si sa ne amarasca sufletul.
   Ca la oricare femeie, la menstruatie tenul o ia razna! Parca se produce o explozie de cosuri atat pe fata, cat si pe corp. Cel putin asa se intampla in cazul meu. Dar pentru ca nu era de ajuns, apar cosulete care mai de care mai inestetice si in restul lunii, numai ca nu la fel de multe.
   Locurile in care se instaleaza acesti monstruleti?
  •  scalp (apar rar cate unul, doua)
  •  fata (frunte, tample si chiar la radacina firelor de par din acea zona, obraji, barbie)
  • gat (apar rar cate unul, doua)
  • decolteu (pe sani, intre sani si un pic in jos de sani)
  • umeri
  • brate
  • spate
  • fese
  • picioare (foarte rar pe gambe, mai des pe pulpe)
   Cosurile sunt fie sub piele, fie la suprafata pielii, acestea din urma predominand si fiind cele mai suportabile pentru ca se vindeca mai usor din cate am observat. Desi nu am ceea ce se numeste acnee, ma dispera si uneori ma simt stanjenita gandindu-ma ca se observa. Ma streseaza atat de tare incat foarte greu ma abtin sa nu le distrug! Oricat as vrea sa am rabdare sa treaca de la sine, ajung tot in situatia in care le storc si uite cum reusesc sa inrautatesc situatia inflamand acele zone, ba chiar ramanand semne dupa ce acestea dispar...
   O alta problema cu care ma confrunt sunt punctele negre. Zonele unde se gasesc minunatiile?
  • frunte
  • obraji
  • nas
  • barbie
  • brate (putine)
  • spate (putine)
  • gambe (putine spre deloc)
   Probabil ca majoritatea fetelor le au si nu le suporta incercand sa le scoata fie prin extractie, fie cu ajutorul aburului, fie prin masti exfoliante. Eu folosesc o masca cu castraveti pe care o decojesc de pe fata dupa ce s-a uscat, insa nu le indeparteaza 100%. Atfel ca le scot cu degetele si pe acestea iar unele se transforma in cosuri dupa cateva ore bune. Evident ar trebui sa incetez sa imi fac rau singura dar ma obsedeaza!

   Ei bine, avand aceste neplaceri si dorindu-mi sa tratez si de ce nu chiar sa previn aparitia lor, am pornit in cautarea unor solutii. Prima consta in schimbarea regimului alimentar, caci desi nu este aceasta principala cauza, poate totusi sa constituie una dintre probleme. Stim cu totii cat de greoaie este bucataria romaneasca deci nu mai e nevoie sa insir motivele pentru care se cere corectarea unor obiceiuri in acest sens. Dar cum in ziua e azi sanatos si gustos inseamna scump, pentru mine asta ar fi un impediment. Aici mai intervine si traiul in comun, cand esti obligat sa te supui majoritatii. Uneori este dificil, chiar imposibil, sa lupti cu mentalitatile unor oameni. Boooon! Deci acest pas cade din start!
   A doua solutie sunt tratamentele cosmetice oferite de saloane dar aici e cu dus si intors. Am citit povesti parca desprinse din filmele de groaza, ale unor biete fete care ducandu-se cu cateva probleme, au iesit de acolo mai rau! Dar sa presupunem ca descopar un salon extraordinar, servicii de calitate, personal calificat, produse cosmetice eficiente, aparatura de ultima ora, igiena, ambient relaxant si primitor, ma gasesc in acelasi impas ca mai sus: banii! Mda.... Cade si asta!
   A treia solutie ar fi adoptarea unei igiene corespunzatoare. Well now, that I can do!
   Cateva dintre masurile si regulile catre trebuie respectate:

  1. a se curata telefonul mobil
  2. a nu se atinge pe cat posibil fata cu mana
  3. a se curata fata cu produse naturale, potrivite tipului de ten
  4. a se curata fata atat dimineata cat si seara inainte de culcare
  5. a se schimba prosopul de fata cat mai des posibil
  6. a se inveli perna cu o fata din bumbac si a se schimba cat mai des posibil
  7. a dormi cu parul prins
   Trebuie sa recunosc ca pana acum nu imi curatam mobilul si asta chiar este o greseala comuna, pe care multi dintre noi o facem fara sa ne dam seama.
   Voi va curatati mobilul? Cu ce anume? (Nu este suficient sa il stergem cu mana)

   Parul il lasam despletit ori de cate ori ma duceam la culcare pentru ca nu cunosteam consecintele: murdarirea tenului si deteriorarea parului.
   Voi cum dormiti?

   Iata cateva sfaturi usor de memorat si urmat! Eu deja tin cont de ele si sper ca si voi o veti face ;)

   De asemenea, este necesara vizita la un dermatolog bun pentru ca daca aveti acnee sau pur si simplu nu sunteti siguri de cum trebuie sa va ingrijiti sau nu va este clar ce tip de ten aveti, o consultatie la un specialist poate sa fie rezolvarea tuturor problemelor. Dar alegeti un dermatolog recomandat, altfel veti iesi de acolo cu multe semne de intrebare, in cel mai bun caz sau veti fi indusi in eroare si cu buzunarul gol, asta in cel mai rau caz.
   Va recomand sa apelati cu incredere si la serviciile unui homeopat. De multe ori, acesta este mai de ajutor decat un doctor pentru ca se concentreaza pe afectiunile voastre, va asculta cu adevarat, va cere toate informatiile pentru a stii cum va poate fi de folos.
   O prietena, Daniela, a avut probleme cu alergii si numai acolo a gasit alinarea dupa multe cautari si tratamente alopate facute in zadar.
   Apropos de asta, trebuia si eu sa merg la un dermatolog saptamana viitoare dar cum medicii sunt niste neseriosi, am primit o informatie gresita in privinta trimiterii de la medicul de familie, asa ca s-a amanat vizita pentru iulie. Great!
   Nu-i nimic caci eu va voi tine la curent cu tot, voi face postari despre razboiul meu impotriva cosurilor si a problemelor pielii mele. Chiar maine o sa fac un review la un produs pentru ten.

   In incheiere, tin sa ii multumesc Diei pentru sansa de a castiga o crema pe care mi-o doream de cand am citit review-uri despre ea. Este vorba despre tratamentul de la Vichy. Ii voi acorda o luna de testare iar apoi voi scrie impresiile despre el.

   Daca aveti sfaturi si recomandari va rog sa imi spuneti si la fel, daca si voi va chinuiti cu probleme ale pielii, sunt aici ca sa va ascult si sa schimbam pareri.

   Va pup cu drag!

   Pe curand...


10 comments:

  1. Stiu cum e cu tenul asta..cate batai de cap mi-a facut si mie numai eu stiu. Sa stii ca un ritual de ingrijire cat de cat bun si de care a te tii conteaza foarte mult. De cand am inceput sa am un asemenea ritual tenul meu arata mult mai bine. Probabil ca si inaintarea in varsta a contat in problemele cu cosurile, dar si o vizita la dermatolog unde am descoperit brevoxylul. Acum incerc sa nu imi mai tin mainile pe fata toata ziua, chiar daca mi-e foarte greu pentru ca tot timpul ma pligaleam.

    Eu dorm cu parul desfacut, inca nu imi dau seama cum afecteaza asta tenul...

    Ma bucur ca ajuns crema la tine si atept impresiile. Sper sa iti fie folositoare in unele probleme.

    Te pup:*

    ReplyDelete
  2. Dia,

    In timp ce dormi parul atinge fata foarte mult si unele persoane pot avea mancarimi din cauza asta daca au tenul sensibil,cum il am eu de exemplu.

    Am tot auzit de Brevoxyl insa nu l-am incercat pana acum.Vreau mai intai sa consult un specialist si abia apoi sa fac astfel de tratamente insa o sa folosesc altele gen creme si unguente care se gasesc in comert.

    Te pup!

    ReplyDelete
  3. Draga mea, recunosc ca la faza cu curatarea telefonului nu m-am gandit deloc, mi-ai dat de lucru pentru diseara... :P Adevarul este ca nu stiu cum mi-a scapat asta, dar ai mare dreptate...
    Super postarea ta, multumesc frumos, pupici! :)

    ReplyDelete
  4. cred ca atunci cand vine vorba de probleme ale pielii, cel mai important lucru de facut e un consult dermatologic, asa o sa ai diagnostic si tratamentul potrivit :)

    ReplyDelete
  5. hmm:D utila postare:D sar'na pt sfaturi:D o sa incerc sa le pun in practica:D:D La multi ani!:X

    ReplyDelete
  6. Simona,

    Si eu am neglijat acest aspect dar de acum incerc sa fiu mai atenta.
    Cu mare placere!Multumesc si eu!

    Te pup!

    ReplyDelete
  7. El mundo en colores,

    DA!Corect!Deja ma gandesc la usurarea pe care o sa o simt cand o sa merg la cumparaturi pentru ca o sa aleg fix ceea ce imi trebuie si este bun pentru tipul pielii mele.Acum sunt cam pe bajbaite,cumpar ce cred de cuviinta dar uite ca uneori gresesc si fara sa realizez imi cauzez singura probleme.

    Te pup!

    ReplyDelete
  8. Monicutule,

    Merci fain!La multi ani si tie!Te pupacesc,copila! :p

    ReplyDelete
  9. Cosuri sub piele,

    Ma bucur ca crezi asta!

    ReplyDelete