Wednesday, 22 August 2012

Tiramisu

   Hey! Nu stiu daca v-am mai spus, desi parca stiu ca am facut un tag la un moment dat, ca unul dintre deserturile dupa care tanjesc papilele mele gustative este tiramisu. Am mancat in localuri si la pretul cu care il vindeau, gustul nu era chiar asa de grozav. Pana intr-o zi, cand la serviciul tatalui meu, cu ocazia aniversarii cuiva, am gustat un tiramisu facut in casa. Wooooow! Am zis ca mor de placere! Ce crema, ce sirop, ce aroma, ce minunatie de desert! De atunci am devenit si mai mare fana a acestui desert si am inteles ca facut ca la carte, acesta ar putea fi unul dintre cele mai reusite dulciuri inventate de om. 
   Anul trecut, vorbind cu prietena mea Mihaela despre mancare, dulciuri si altele, am aflat ca iubitul ei Tudor stie reteta originala pentru tiramisu. Ba mai mult, chiar a incercat-o si i-a iesit foarte bun iar pretul a fost unul accesibil. Am luat un carnetel si am inceput sa notez tot ce stia el, fiecare indicatie mi-a servit pentru ca am reusit sa il fac delicios inca de la prima incercare. 
   Intr-una din postarile "My week in photos", v-am aratat o poza care v-a trezit tuturor interesul si pofta. Cineva chiar m-a rugat sa dezvalui reteta si cum eu nu tin secrete culinare, nu am fite din astea, cum am vazut ca au unii, va voi spune tot ce am invatat preparandu-l, pentru ca la randul vostru sa il faceti si sa va suprindeti familia si invitatii.

   Sa incepem!

   Ingrediente:

  • 2 oua
  • 250 g mascarpone
  • zahar
  • cafea
  • vin alb dulce sau rom
  • 200 g piscoturi
  • cacao
   Ustensile:

  • tel
  • mixer
  • lingura
  • vas de plastic
  • ibric maricel
  • sita
  • vas de sticla dreptunghiular
   Mod de preparare:

  1.    Se face o cafea din 3 linguri de cafea, 3 linguri de zahar si cam 300 - 400 ml de apa. Acoperiti si asteptati sa se raceasca. In cafeaua racita se adauga vin sau rom, 100 - 150 ml.
  2. Se iau ouale si se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu aproximativ 80 g de zahar folosind telul (daca folositi mixerul crema nu o sa iasa ok!).
  3. Se face spuma din albusuri folosind mixerul. 
  4. Se toarna mascarpone peste galbenusurile frecate cu zahar. Apoi se pune spuma de albusuri si se omogenizeaza cu telul tot (nu folositi mixerul!)
  5. Se inmoaie total in cafea piscoturile, timp de o secunda (daca vreti sa iasa mai uscate) sau doua-trei secunde(daca vreti sa iasa mai insiropate). Se aseaza primul strat de piscoturi in lungime in vasul de sticla si se pune crema peste. Se inmoaie alte piscoturi in cafea dar doar pe jumatate si se aseaza cu fata inmuiata in sus. Se mai pune inca un rand de crema si se presara cacao folosind sita. 

   Se acopera vasul cu folie de plastic si se tine in frigider minim 4 ore. Cu cat este tinut mai mult la rece cu atat mai bine. Se stie ca orice tort sau prajitura cu crema este mai bun/a a doua zi deci daca rabdati, sfatul meu este sa asteptati pana a doua zi, atunci va fi extraordinar de gustos!








   Spor la gatit! Sa aveti pofta!

   Pe curand...

20 comments:

  1. Si eu sunt fana mare a prajiturii tiramisu. Rareori s-a intamplat sa gust una la fel de buna ca cea preparata in casa. In unele cofetarii am observat ca blatul nici macar nu e facut din piscoturi,ci din pandispan neinsiropat.

    ReplyDelete
  2. Am facut si eu cu surioara o data tiramisu dupa o retata exact ca a ta si a iesit delicios. I-am zis si mamei si l-a facut si ea in spania unde a avut mare succes. Cred ca la urmatoare aniversare o sa facem iarasi tiramisu:D

    ReplyDelete
  3. e prajitura noastra, eu si sot, preferata!
    am cucerit si musafirii, evident ca nu se compara cu ce gasim in comert..am postat si pe blog reteta pe care o folosesc eu.

    Pup!

    ReplyDelete
  4. Aurora,

    Eu chiar am dat numai peste astfel de tiramisu,facut din pandispan si desi unele erau ok,tot cu piscoturi bine insiropate imi place.

    Pozele acestea postate sunt de prima oara cand l-am facut,atunci cand am inmuiat doar o secunda piscoturile si au iesit mai uscate.Am respectat reteta data de Tudor dar experienta m-a invatat ca cel mai bun iese cand sunt bine insiropate,noua cel putin asa ne plac.

    Te pup!

    ReplyDelete
  5. Dia,

    Este un desert care se face foarte usor,pana si noi am reusit care suntem praf la gatit deci... :)))

    Doar daca nu respecti instructiunile nu iti iese,altfel nu ai cum sa dai gres.
    Noi il adoram si ultima oara l-am facut cu vin si rom si era mmmm.... Tot frigiderul miroasea divin!

    Te pup!

    ReplyDelete
  6. Miha.ela,

    O sa ma uit,sunt curioasa ce reteta faceti voi,daca e foarte diferita de aceasta.

    Te pup!

    ReplyDelete
  7. Îmi plouă în gura în acest moment, Ela. Tiramisu arată bestial, am să încerc să fac şi eu.
    Sunt convinsă că e la fel de gustos precum arată.

    ReplyDelete
  8. Deja sunt experta in tiramisu,toata lumea imi cere sa mai fac:))) si mie imi place ff tare.Cateodatya evit sa fac doar pt ca pap eu toata tava:)) Si tie ti-a iesit bine din cate vad,arata bine.Da asta e reteta pe care o fac si eu doar ca..fara vin,nu-i vad rostul.Tiramisu fara rom...neah..nu merge:D

    ReplyDelete
  9. finally!!! abia astept sa incerc reteta, sper sa-mi iasa ca la carte, si culmea, multa vreme am fost confuza nestiind care-i defapt 'adevaratul tiramisu' dat fiind faptul ca am intalnit in cofetarii ambele variante, in unele cu blat, in altele cu piscoturi...oh well, schimband subiectul, tin sa spun ca am dat peste destul de multicele bloguri, insa, ela, al tau e printre putinele pe care le citesc cu placere, si asta nu neaparat ca m-as da in vant dupa stilul tau vestimentar(nu ma intelege gresit, nu critic absolut nimic, doar ca avem stiluri/preferinte oarecum diferite), insa apreciez enorm de mult, si ma atrage, naturaletea ta, faptul ca te prezinti fix asa cum esti, fara artificii si demonstrezi ca printre atatea bloguri de gagicute care isi etaleaza hainele cumparate de la nush ce firma sorbind frappeuri la nush ce cafenele care mai de care, exista si fete obisnuite ca multe dintre noi care pot arata foarte bine fiind naturale si cumparand haine/produse de la magazine accesibile muritorului de rand, imi place ca iubesti animalele si ca te mandresti tare cu catelusele tale(I'm a sucker 4 animals too)... da, stiu, m-am lungit cu vorba, probabil ar fi trebuit sa iti trimit un mail :/
    (dana)

    ReplyDelete
  10. ZADIN,


    Multumesc mult!

    Nici nu ma indoiesc ca o sa iti reuseasca!Cred ca cel mai mult o sa ii placa fiului tau,de obicei copiii adora dulciurile :)

    Te pup!

    ReplyDelete
  11. Miss Ellie Sugar,

    Noua ne place foarte mult exact asa cum e reteta,este mai aromat.
    Daca incerci poate o sa iti placa si tie :)

    Te pup!

    ReplyDelete
  12. Dana,

    In primul rand trebuie sa clarific un lucru:nu ma deranjeaza comentariile lungi,ba dimpotriva,asa ca te rog nu te scuza caci nu ai de ce.
    In al doilea rand,sper sa iti fie de folos aceasta reteta si sa il mananci cu mare placere :)
    In al treilea rand,iti multumesc pentru tot ce ai scris,pentru felul in care ma percepi si pentru ca mi-ai spus asta!Apreciez fiecare cuvintel pentru ca in ziua de azi sinceritatea,intelegerea si profunzimea sunt rare si eu le caut prin "turma".Iata ca am mai gasit inca o persoana care stie sa priveasca...
    Multumesc pentru ca imi urmaresti blogul,pentru mine este ceva incredibil sa stiu ca cineva se uita constant si ca ii si place.
    In incheiere as vrea sa iti mai spun doar ca oricand te mai astept pe aici,comentariile pot fi lungi ori scurte,nu conteaza,toate ma ajuta si imi dau speranta.Iar ideea cu mailul,desi ai zis-o in gluma,eu o sustin serios,oricand daca vrei sa imi spui ceva mai personal sunt disponibila.

    Te pup!

    ReplyDelete
  13. mmmm.. arata tare bine si cred ca o sa o incerc si eu :)
    sunt noua pe aici si te astepti si pe la mine...
    o sa te adaug si in blogroll..
    xoxo
    D.

    ReplyDelete
  14. Cherry Queen,

    Multumesc!Chiar te rog sa incerci si poate imi trimiti o poza sa vad ce a iesit.

    Multumesc pentru ca ma urmaresti!Ti-am intors si eu favorul ;)

    Te pup!

    ReplyDelete
  15. Pozele nu m-au convins deloc! Ca sa ma conving pe deplin trebuie sa-mi trimiti o mostra (o tava-doua)! Urgent! :))

    ReplyDelete
  16. Ah, de cand cautam si o varianta cu mascarpone pe care sa nu o iau de pe site-urile de retete! Eu am o reteta de tiramisu varianta gospodine care improvizeaza, adica in loc de mascarpone pun crema de branza si iaurt, iese si acela foarte bun, dar voiam sa incerc si reteta de baza. Merci frumos!

    ReplyDelete
  17. Tiramisu...preferatul meu :D Obisnuiesc si eu sa-l prepar in casa, insa doar cand am mai mult timp la dispozite.

    ReplyDelete
  18. Diana Tudor,

    Cu multa placere!Ma bucur ca ti-a fost de folos postarea!

    ReplyDelete
  19. Alexandra,

    Nu am mai facut de mult si chiar as vrea ca mi-e pofta.Azi daca tot mergem la cumparaturi poate iau tot ce-mi trebuie ca sa fac un tiramisu.

    Te pup!

    ReplyDelete