Sunday 3 July 2011

Mananci de nota 10?

   Fie ca e vorba de micul dejun, de gustarea dintre mese, de pranz sau cina, e important ca tot ceea ce mananci sa-ti ofere nu doar energie si savoare, ci si cat mai multe substante hranitoare. Crezi ca alegerile pe care le faci la masa sunt sanatoase? Afla daca ai dreptate si, mai ales, cum sa-ti imbunatatesti meniul!


   Cateva feliute de carnacioari sau kaizer pe zi par inofensive, dar cresc riscul de probleme ale inimii. Ba chiar si unele produse cunoscute drept benefice, precum fulgii de porumb, ascund un continut mare de zahar sis are, facand mai mult rau decat bine. E timpul ca alimentele din faurfuria ta sa iasa la tabla sis a arate ce stiu. Iar noi le notam…



   Cereale integrale cu iaurt

   ½ cana cu cereale integrale + 200 g iaurt semidegresat – 300 kcal

   Nutrienti: iaurtul contine calciu, fosfor si vitamine, iar cerealeleaduc o cantitate importanta de fibre; carbohidratii cu eliberare treptata din compozitie te ajuta san u ti se faca foame timp de cateva ore. Poti inlocui cerealele cu musli fara zahar.

   Sunt o alegere buna? Cu siguranta! Este una dintre cele mai bune variante de mic dejun sau cina. Cerealele sunt un element esential al alimentatieiin principal datorita continutului de carbohidrati cu absorbtie lenta (amidon), ce nu cresc brusc glicemia.

   Nota cuvenita: 9

   Un plus de sanatate: adauga cateva fructe proaspete sau uscate pentru nota 10!



   Fulgi de prumb cu lapte

   O cana cu fulgi de porumb + 200 ml lapte – 270 kcal

   Nutrienti: aceasta combinatie contine calciu, fier, proteine si carbohidrati.

   Sunt o alegere buna? Nu tocmai. Fulgii de porumb au in compozitie putine fibre si destul de multa sare care favorizeaza retentia de apa si dauneaza inimii. In schimb laptele este plin de substante nutritive.

   Nota cuvenita: 6

   Un plus de sanatate: adauga cateva migdale sau alune de padure pentru nota 7!



   Omleta sau ochiuri cu bacon si cascaval

   Doua oua, cateva felii de bacon, cascaval (gatite cu ulei din plin) si paine – aproape 1.000 kcal

   Nutrienti: vitamine si fibre in cantitati mici. Predomina grasimile si carbohidratii rai.

   E o alegere buna? Nicidecum. Depasesti cantitatea de grasime permisa pentru o zi intreaga, iar numarul imens de calorii ar acoperi cu success doua mese principale.

   Nota cuvenita: 1

   Un plus de sanatate: prepara omleta sau ochiurile fara ulei si foloseste doar albusurile; inlocuieste cascavalul cu branza slaba, baconul – cu sunca de pui, iar paine – cu salata de legume.



   Oua fierte cu paine integrala

   Doua oua si doua felii de paine integrala – 310 kcal

   Nutrienti: fier, fosfor, vitamina A si alte vitamine.

   Sunt o alegere buna? Da, de maximum doua ori pe saptamana. Oul fiert nu are multe calorii si este foarte satios. Persoanele sanatoase pot consuma 3-4 oua pe saptamana fara ca nivelul colesterolului sa creasca. In plus, painea integrala este o sursa buna de fibre.

   Nota cuvenita: 8

   Un plus de sanatate: alaturi de oua si apinea integrala, pune o rosie proaspata feliata ca sa ai parte de un mic dejun de nota 9!



   Sendvis cu branza topita, salam si kaizer

   O bagheta de paine cu un astfel de continut – peste 600 kcal

   Nutrienti: grasime, sare, carbohidrati, proteine.

   E o alegere buna? Deloc. Branza topita contine peste 40% grasime si nici salamul sau kaizerul nu stau mai bine.

   Nota cuvenita: 1

   Un plus de sanatate: inlocuieste branza topita cu feta, iar salamul si kaizerul – cu sunca slaba de pui si adauga multe legume!



   Carne cu legume la cuptor

   O portie – 250 kcal

   Nutrienti: protenine animale de calitate, fibre, calciu, fosfor, magneziu, alte mnerale si vitamine.

   E o alegere buna? Da. Carnea iti ofera multe proteine, dar alegerea sanatoasa vine din asezonarea cu legume, surse importante de fibre, fara de care digestia ar fi mult ingreunata.

   Nota cuvenita: 10 daca optezi pentru peste sau carne slaba de pui ori curcan (cele mai bune alegeri pentru silueta), alaturi de broccoli, morcovi, usturoi, rosii.



   Salata de pui cu legume

   O portie – 250 kcal

   Nutrienti: calciu fier, potasiu, zinc, fibre, carbohidrati buni si proteine.

   E o alegere buna? Da. Salata, varza, ardeiul gras, rosiile, castravetii fac parte din categoria legumelor cu putine calorii ce pot fi consummate fara restrictii. In plus, o felie (cat palma) de piept de pui feliat iti ofera proteinele de care ai nevoie pentru o masa copioasa.

   Nota cuvenita: 10



   Friptura cu cartofi

   O portie – 600 kcal

   Nutrienti: proteine, carbohidrati.

   E o alegere buna? Nu. Carnea este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate, darn u contine fibre, ingreunand digestia, fapt favorizat si de metoda de preparare (de cele mai multe ori, cu ulei). De aceea trebuie consumata alaturi de verdeturi, nu de cartof, o leguma bogata la randul ei, in carbohidrati si calorii.

   Nota cuvenita: 5

   Un plus de sanatate: mananca o portie mica de friptura preparata la aburi, alaturi de numai cateva rondele de cartof si asezonata cu o salata mare de legume (varza, salata verde, morcov ras, sfecla). Nota ajunge la 8!



   Mancare de fasole cu carnaciori prajiti

   O portie cu doua felii de paine – 800 kcal

   Nutrienti: proteine vegetale si animale, carbohidrati, grasime, sare.

   E o alegere buna? Nicidecum. Fasolea este un aliment sanatos, dar nu pregatita cu ulei si ceapa prajita. Iar despre carnaciori… nu sunt prea multe de spus. In plus, fasolea face parte din categoria legumelor bogate in amidon sin u trebuie asociata cu carne.

   Nota cuvenita: 1

   Un plus de sanatate: nu combina niciodata aceste doua alimente daca tii la sanatate si silueta!



   Baton cu susan si miere

   Doua tablete – 216 kcal

   Nutrienti: zahar, carbohidrati, proteine vegetale, fibre.

   E o alegere buna? Da. Este echilibrat nutritional, dar    dulce, asa ca diabeticii trebuie sa-l consume numai cu acordul medicului.

   Nota cuvenita: 8



   Salata de fructe proaspete

   O cana cu fructe foliate – 100 kcal

   Nutrienti: vitamine, minerale, fibre.

   E o alegere buna? Da.

   Nota cuvenita: 10

   Un plus de sanatate: ca gustare, salata de fructe proaspete e perfecta, dar, daca tine loc de mic dejun sau cina, ca sa fie mai hranitoare, adauga 200 g de iaurt si o lingurita cu miere sau o mana cu fulgi de ovaz!



   Briosa cu ciocolata

   O briosa de 100 g – 450 kcal

   Nutrienti: multe grasimi saturate, zahar, carbohidrati rai si nici un pic de fibra.

   E o alegere buna? Deloc. Organismul nu are nevoie de nimic din componentele briosei. Consumata frecvent, ingrasa si creste riscul de diabet si boli cardiovasculare.

   Nota cuvenita: 1

   Un plus de sanatate: daca o prepare tu, foloseste o cantitate redusa de zahar, mai putin ulei, faina integrala si dulceata in loc de ciocolata.



   Croasant cu unt si dulceata

   Un croasant mic – 350 kcal

   Nutrienti: in afara de carbohidrati, nu contine calciu sau alti nutrienti benefici.

   E o alegere buna? Nu, din cauza zaharului si a grasimilor in cantitate prea mare.

   Nota cuvenita: 2

   Un plus de sanatate: renunta la unt si inlocuieste croasantul cu o chifla. Chiar si asa, alege acest desert cat poti de rar!

   Sper sa va ajute aceste reguli si sa va ghidati dupa ele pentru o viata mai lunga si mai frumoasa!

   Pe curand...

4 comments:

  1. Eh....cam greu de facut....mi-ar placea sa mananc mai sanatos, dar e cam greu:)

    ReplyDelete
  2. Cu vointa se poate face!

    Acuma reusita unei astfel de diete sanatoase depinde si de alti factori...De exemplu daca tu esti in minoritate acolo unde traiesti e intr-adevar mai greu dar se poate.
    Eu as intelege ca ceilalti sa manance exact ce vor ei dar pe mine sa ma lase si sa nu comenteze daca eu aleg altceva.Plus ca ar fi minunat daca ar cumpara si ceea ce consum eu,nu doar ceea ce sunt ei obisnuiti sa prepare.

    Daca as locui singura,cu siguranta ca mi-as face in general,cam in acest stil...

    Te pup,Dia!

    ReplyDelete
  3. :)Cam ai dreptate...daca as locui singura eu as muri de foame clar:)))Dar, cand altii nu doar nu te ajuta, ci te mai si incurca e imposibil. Ii spun surorii mele nu mai lua carnati ca nu-i sanatos, si ea vine cu carnatul de la magazin, desi ei nu0i place si stie ca eu a abtin cu greu sa-l vad vesnic in frigider:))). Si ma abtin..mananc fasolea fara, dar ea de fiecare data cand mananc imi tot toaca capul ca de ce nu mananc si cu carnat....no zi tu asa cine rezista mult?:))(True story)
    Te pup, o saptamana minunanta:*

    ReplyDelete
  4. :)) Asa imi facea si mie mama cu dulciurile sau cu nu stiu ce mancare de la care incercam sa ma abtin pentru a ma simti mai bine la stomac.Mi-o plimba pe langa nas :))

    Te pup si eu!
    O saptamana frumoasa tie si surorii tale,Dia!

    ReplyDelete