Buna dimineata! Sunt cateva alimente pe care le evit pentru ca fie le-am gustat si am simtit efectele de dupa, fie am observat reactiile altora la ele si ma tem sa le incerc si eu, avand deja un stomac sensibil. Unul dintre ele este fasolea. Mananc fasole batuta (rar ce-i drept) si fasole pastai dar nu ma ating de mancarea de fasole boabe. Ma gandesc ca ar fi bine sa renunt la aceasta teama si sa experimentez macar din cand in cand, macar putin pentru ca este sanatoasa.
Lintea este o ruda a ei cu care nu am facut cunostinta din aceleasi motive dar si pentru ca familia mea si a lui Silviu nu o prepara deloc. Nu stiu de ce...
Curioasa din fire si dorindu-mi sa ies din obiceiurile culinare banale cu care am fost obisnuita, am cumparat intr-o zi o conserva cu linte. Am tinut-o in dulapul cu alte conserve si aproape ca uitasem ca este in casa pana intr-o zi cand aveam un chef nebun de a pregati ceva la bucatarie.
Am cautat o reteta pe internet si am gasit una simpla, o supa, asa ca mi-am facut curaj si m-am apucat de treaba.
Eu doar am gustat-o, era comestibila :) Nu am mancat pentru ca mi-au luat-o altii inainte, care de altfel mi-au spus ca a iesit buna deci ii cred pe cuvant :p
Sa va spun si voua ce va trebuie ca sa faceti aceasta supa si sa va arat si pozele pas cu pas, asa cum v-am obisnuit.
Ingrediente:
Eu nu am avut linte rosie, am pus-o pe cea pe care o aveam in casa, nici chimion si nici boia dulce nu aveam asa ca a inlocuit cu un mix de condimente (care continea si boia insa iute). Nu am reusit sa respect 100% reteta insa per total a iesit ceva foarte asemanator.
Mod de preparare:
Se pun la fiert aproximativ 2. 5 litri de apa cu un praf de sare.
Dupa ce da in clocot, se adauga lintea si se lasa sa fiarba la foc moderat, cam 30 de minute.
Separat se caleste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit.
Se adauga morcovul ras, ardeiul si rosiile taiate in cubulete. Se sting cu putina apa si se lasa sa se inabuse.
La final se presara boia, chimion si verdeata tocata fin.
Se pun legumele peste linte si se lasa pe foc 30 de minute.
Dupa ce a fiert lintea, se zdrobeste totul cu ajutorul unui blender (partea aceasta nu am mai fotografiat-o). Supa-crema este gata!
Cand este servita se adauga smantana.
Cantitatile scrise mai sus sunt pentru 8 portii (normale, nu imense cum se pun de obicei pe la noi...), prepararea ia cam 60 de minute.
Sper sa incercati si voi iar daca ati incercat si alte variante de mancaruri cu linte feel free to tell me.
Pofta buna!
Pe curand...
Lintea este o ruda a ei cu care nu am facut cunostinta din aceleasi motive dar si pentru ca familia mea si a lui Silviu nu o prepara deloc. Nu stiu de ce...
Curioasa din fire si dorindu-mi sa ies din obiceiurile culinare banale cu care am fost obisnuita, am cumparat intr-o zi o conserva cu linte. Am tinut-o in dulapul cu alte conserve si aproape ca uitasem ca este in casa pana intr-o zi cand aveam un chef nebun de a pregati ceva la bucatarie.
Am cautat o reteta pe internet si am gasit una simpla, o supa, asa ca mi-am facut curaj si m-am apucat de treaba.
Eu doar am gustat-o, era comestibila :) Nu am mancat pentru ca mi-au luat-o altii inainte, care de altfel mi-au spus ca a iesit buna deci ii cred pe cuvant :p
Sa va spun si voua ce va trebuie ca sa faceti aceasta supa si sa va arat si pozele pas cu pas, asa cum v-am obisnuit.
Ingrediente:
- 400 g linte rosie
- un ardei rosu
- 2 morcovi
- 3 rosii
- o ceapa rosie
- 3 catei de usturoi
- o legatura de patrunjel
- o lingura cu chimion
- 2 linguri cu boia dulce
- ulei de masline
Eu nu am avut linte rosie, am pus-o pe cea pe care o aveam in casa, nici chimion si nici boia dulce nu aveam asa ca a inlocuit cu un mix de condimente (care continea si boia insa iute). Nu am reusit sa respect 100% reteta insa per total a iesit ceva foarte asemanator.
Mod de preparare:
Se pun la fiert aproximativ 2. 5 litri de apa cu un praf de sare.
Dupa ce da in clocot, se adauga lintea si se lasa sa fiarba la foc moderat, cam 30 de minute.
Separat se caleste ceapa impreuna cu usturoiul zdrobit.
Se adauga morcovul ras, ardeiul si rosiile taiate in cubulete. Se sting cu putina apa si se lasa sa se inabuse.
La final se presara boia, chimion si verdeata tocata fin.
Se pun legumele peste linte si se lasa pe foc 30 de minute.
Dupa ce a fiert lintea, se zdrobeste totul cu ajutorul unui blender (partea aceasta nu am mai fotografiat-o). Supa-crema este gata!
Cand este servita se adauga smantana.
Cantitatile scrise mai sus sunt pentru 8 portii (normale, nu imense cum se pun de obicei pe la noi...), prepararea ia cam 60 de minute.
Sper sa incercati si voi iar daca ati incercat si alte variante de mancaruri cu linte feel free to tell me.
Pofta buna!
Pe curand...
ne-am sincronizat cu lintea.. la mine hubby a fost cel care a cumparat-o, ca a mancat saptamana asta undeva la un restaurant si i s-a pus pata.. inca nu stiu ce o sa facem cu si din ea, el e marele maestru bucatar, asa ca sigur tot el o va si prepara :D
ReplyDeleteaici se mananca foarte mult lintea. n special in perioada Craciun-Anul nou. Mai ales de revelion este o traditie ca daca mananci linte vei avea un an plin :)
ReplyDeleteDear Ela, ai idee unde pot gasi paleta de culori a ojelor Farmec? O prietena de-a mea vine incoace peste o luna, asa ca o sa ii fac o lista :) Ori nu vad eu bine, ori pe site-ul Farmec nu au paleta intreaga.. hmm..
ReplyDeletePS. Sau poate reusesti sa faci o poza prin vreun magazin sa vad exact? O s-o rog si pe prietena mea, numai ca ea nu prea e cu camera foto de obicei..
ReplyDeleteLinte verde am preparat pana acum pentru continutul de fier sub forma de mancarica, uite supica nu am incercat, insa am facut supe crema de mazare, conopida, etc, etc. :)
ReplyDeleteMichaela,
ReplyDeleteDe ar fi si Silviu atras de bucatarie :))
Te pup!
Ramona,
ReplyDeleteCe traditie interesanta :)
Te pup!
Michaela,
ReplyDeleteAm incercat sa iti trimit mail aseara dar nu am reusit,mai incerc acum.Acolo o sa ai atasata o poza.
Te pup!
Ah, mersi mersi! Intre timp am gasit o paleta de culori la ei pe site, dar cautand pe google sa vad mai clar nuantele (ma gandeam ca gasesc review-uri si pot vedea sticluta intreaga), am dat peste fel si fel de poze neconcludente, asa ca m-am oprit in final asupra numerelor 1 si 15.. 1 sper sa fie un alb-gri metalizat, iar 15 un "mink", sidefat si el.. mersi de ajutor oricum, trimite poza daca inca o mai ai, poate e diferita de cea pe care am vazut-o eu. Pupici.
ReplyDeleteMichaela,
ReplyDeletePe Google incerci sa cauti ceva si de multe ori nu gasesti exact ceea ce vroiai.Te trimite pe cine stie ce pagini...
Te pup!
Nici eu nu agreez să petrec mai mult timp decât trebuie pe reţelele de socializare, dar fiind şi blogger se întâmplă să mai sar şi calul. Conştientizând acest lucru încerc să găsesc un echilibru.
ReplyDeletePrietena ta, chiar e o viitoare mămică, sexy.
ZADIN,
ReplyDeleteEste! :)
Si eu mai exagerez si nu-mi place deloc decat atunci cand din asta iese ceva bun,altfel este o pierdere de timp.
Te pup!