Astazi vreau sa va povestesc un pic despre cum a decurs pentru mine saptamana trecuta, ca tot vorbisem despre nebunia cu Valentine`s Day. Repet, nu am sarbatorit deloc in acea zi pentru ca eu si iubitul meu tinem cont doar de Dragobete desi nici atunci nu facem mare lucru. Cand eram la inceput de drum ca pereche, sarbatoream cu mici daruri, flori, ieseam dar niciodata, pentru mine cel putin, nici aceasta zi (chiar daca este sarbatoarea noastra) nu a reprezentat o zi importanta. Am tinut cont de ea ca de un simbol insa cea mai importanta zi este ziua de 13 a fiecarei luni cand se mai adauga putin la relatia noastra.
In timp ce altii se pregateau de Valentine`s, noi stateam impreuna, fara demonstratii exagerate, fara bani aruncati la gunoi pe prostii, eu fara machiaj iar el fara constum :p dar linistiti.
Dar sa o luam cu inceputul. Cand a sosit acasa eu incalzisem o supica buna ca sa mancam de pranz, pusesem bolurile pe masa, cu tacamuri si painica. Imi adusese un buchet cu 9 trandafiri rosii, preferatii mei! :) Am mancat si apoi ne-am pus la vorba. In ziua aceea nu am iesit deloc, am petrecut-o indoors, ca doi bosorogi :)) Pe seara mi-a venit ideea sa facem ceva de mancarica, ceva care mama imi facea si imi placea mult: cartofi frantuzesti. Nu au nici o legatura cu acei french fries, este alta reteta si este atat de gustoasa si nici nu iti trebuie sa mananci mult ca sa te saturi, o felie e de ajuns. O sa vedeti cum arata mancarica si o sa va ofer si reteta, poate vreti sa incercati si voi.
Primele poze cu trandafirii mei minunati le-am facut si ca un fel de indrumator pentru ca ei au venit cu o solutie care se pune pentru ca acestia sa reziste mai mult. Ahaaaa! So that is the secret to long lasting flowers! Sa imi spuneti daca ati mai incercat un astfel de truc si daca a dat rezultate. Pentru mine a fost prima oara cand am folosit ceva pentru flori, pana acum le puneam pur si simplu in apa, nu inainte de a taia pe diagonala cozile si de a-i cresta in cruce ca sa patrunda foarte bine de tot apa. Ii am si acum, desi a trecut mai bine de o saptamana deci se pare ca solutia respectiva chiar si-a indeplinit scopul.
De mentionat ca aceasta solutie este numai pentru florile taiate, cele la ghiveci nu cred ca primesc atat de bine astfel de hrana, avand nevoie de alte ajutoare pentru a rezista si a creste mari si frumoase.
Aveti nevoie de o cantitate anume de apa, adica 500 ml.
Turnati apa in vaza, noi am pus mai intai jumatate din cantitate, am varsat continutul plicului si dupa am adaugat si restul de apa.
Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, solutia este sub forma de praf si se dizolva in apa. Aveti grija cu ce amestecati! Noi am avut un betisor din lemn, astfel am evitat folosirea unui tacam, solutia aceasta fiind chimica.
Am taiat cozile pe diagonala si apoi le-am crestat in cruce, asa cum va spuneam si mai inainte. Acesta este un truc pe care l-am invatat de la mama. Floarea trage apa mai bine daca este ajutata astfel.
Nu mai ramane decat sa punem florile in vaza si sa ne bucuram de ele. Acestea au fost cumparate de la Lidl, asa ca daca vi s-a parut dragut buchetul si ideea cu solutia, dati fuguta acolo, poate mai gasiti. Si asa zilele astea se apropie Dragobetele.
(poza aceasta o am pe desktop)
De asemenea, tot acolo am gasit niste forme dragalase pentru a face prajiturele si torturi (inimioare, inima mare, trandafirasi, trandafir mare), iar la hypermarketuri precum Carrefour gasiti si mai multe modele, nu neaparat pentru ocazia zilei de 24 februarie (cand v-am spus ca nu e imperios necesar sa facem nimic special) dar asa pentru cand aveti chef sa preparati ceva mai aratos sau poate sa va impresionati musafirii ;)
Venind vorba de "d-ale gurii" este momentul perfect ca sa fac trecerea la tura a doua de poze. Imi cer scuze pentru ca lipsesc pozele pas cu pas dar nu ne-am dat seama din timp si am apucat sa fotografiem doar cand a fost gata mancarica. Dar pot sa vi-i spun si sigur va veti descurca. Luati un pix si o hartie si scrieti.
Cartofii frantuzesti au nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 kg cartofi (ajung pentru o cratita potrivit de mare)
- 4 - 5 oua
- branza sarata (cantitatea este la alegere, in functie de preferinte, daca doriti sa fie mai multa branza decat cartofi sau nu)
- iaurt si / sau smantana
- piper (eu am adaugat si chimen dar puteti pune orice condimente doriti)
Cupotorul se aprinde din timp pentru ca atunci cand sunt gata pregatite ingredinetele, el sa fie deja incalzit.
- Se fierb cartofii in coaja si dupa se lasa sa se raceasca. Apoi se decojesc cu atentie si se taie in cuburi nu foarte mici.
- Se bate branza sarata cu iaurtul si / sau smantana si ouale. Se adauga condimentele.
- Se pune in oala un rand de cartofi, un rand de pasta obtinuta la punctul 3 (daca pasta este groasa se mai adauga putina apa), iar un rand de cartofi, in functie de cantitatile folosite, pana se termina ingredientele.
- Se ia unul sau doua oua, se bat si se pun peste mancare pentru a-i da o "fata", care ulterior se va rumeni si va arata bestial ;)
- Se lasa in cuptor, undeva la miloc, la foc potrivit, cam 15 - 20 de minute. Daca vi se pare ca nu este gata, mai lasati la cuptor pana prinde acea crusta deasupra. Oricum mirosul care o sa va ia de nasucuri o sa va dea de veste daca e gata sau nu mancarea :)
Stiti cum mirosea prin bucatarie?! Vai de mine! I-am zis lui Silviu sa faca dus fara mine pana se face mancarica, eu am ramas pe post de paznic, am mai verificat din cand in cand cuptorul, ca era pacat sa se faca scrum :)) Si cand a iesit din baie mi-a zis ca l-a ademenit un miroooos!!! Miam!
Asa trebuie sa arate mancarica cand e gata. Cum vi se pare?
Observati aburii care ieseau din felie? Eh, am inceput sa mancam asa din ea, am suflat la greu si incet, incet am doborat-o :)) Nu mai puteam de pofta!
Daca experimentati si voi sa imi spuneti daca v-a placut, ok? ;;)
V-am vorbit despre inceputul saptamanii (13 a picat chiar luni), in urmatoare postare (pe care o voi face tot astazi) o sa va aduc detalii despre ziua de 15...
V-am tucat pe toti si va urez o zi fabuloasa!
Pe curand...
cat de interesanta mi se pare solutia pt apa de flori!chiar nu mai auzisem de ea...
ReplyDeletesi eu voi petrece numai dragobetele,insa a trecut destul de greu v'day avand in vedere ca eu eram acasa si iubitul altundeva si nu ne mai vazusem de cateva zile:(
Si mie mi s-a parut interesanta,de aceea v-am si aratat ca poate mai are si altcineva nevoie de asa ceva.
ReplyDeleteStiu,am observat pentru ca ai vorbit despre un concurs pe blog-ul tau,cu ocazia venirii Dragobetelui.
Imi pare rau ca ati fost separati dar vor mai fi multe alte zile in care veti sta aproape unul de celalalt si poate ca acele clipe vor compensa clipele cand nu sunteti impreuna.
Te pup,Cupcake!
Interesanta solutia pentru flori care de care evident ca habar nu aveam. :)
ReplyDeleteReteta e delicioasa, seamana cu cea de musaca! :)
o budincuta de cartofi...si eu fac destul de des..imi plac cartofii :)
ReplyDeleteAii....mi s-a facut o foame ...:X:X:...
ReplyDeletece frumosi sunt trandafirii! bun truc!:D Iar cartofii frantuzesti Yuuumy, arata ca o placinta!:)) Ce coincidenta:D si eu postat ceva bun la mine:D >:D< ti pup:X
ReplyDeleteMi-a dat apa in gura cum s-ar spune...felicitari...a iesit foarte bine si arata senzational...
ReplyDeleteCat despre trandafiri...sunt foarte frumosi...sa va bucurati unul de altul o vesnicie si ceva :*:*
Revenind cu picioarele pe pamant de pe Taramul Dragostei ;)...nu am incercat solutii de genul celei pe care ai primit-o tu odata cu florile...dar cunosc niste secrete "babesti" pe care le-am incercat si despre care iti spun sigur ca isi fac treaba...
1. tai cozile exact asa cum faci tu de obicei si ii pui (trandafirii - caci numai la ei stiu sigur ca functioneaza) in apa fierbinte. Vei spune ca se vor ofili instantaneu dar nu este asa. si...
2. ii pui in apa cu zahar - asta e cea mai buna varianta...
De asemenea poti sa le combini...adica sa ii pui in apa fierbinte cu zahar...mergi la sigur cu asta...
Te pupic
Addicted,
ReplyDeleteDa,pai probabil ca tot un fel de musaca este numai ca unii o numesc si cartofi frantuzesti,o fi reteta de la "frantuzi" :p
Cineva chiar mi-a zis ca nu e adevarat,ca nu astia sunt cartofii frantuzesti.Ok,sunt,nu sunt,dar e delicioasa! :)
Coco,
ReplyDeleteEu nu mai mancasem de muuuulta vreme,cam de vreo 2 ani si ceva,daca nu chiar 3 si mi-era o poftaaaaa.Imi pare rau ca nu a mai ramas nimic sa ii duc si mamei sa vad ce zice de cum mi-a iesit mie :p
Te pup!
Doda,
ReplyDeleteHe,he! :)
Si mie mi s-a facut iar pofta de mancarica asta numai uitandu-ma la poze si amintindu-mi ce buna a fost!
Te pupacesc!
Monicut,
ReplyDeleteEeee!Atunci e musai sa trec din nou pe la tine sa inspectez zona :)) chiar daca o sa plec de acolo cu poftaaaa,cu siguranta!
Te pup!
Luana Deea,
ReplyDeleteMultumim!Nu stim sa gatim dar intrebam in stanga si in dreapta de retete,ne mai uitam pe net si incercam sa facem una,alta impreuna.
Stiam si de trucul cu zaharul si apa fierbinte,tot de la mama.Aveam niste trandafiri care parca dadeau sa se pleosteasca,asa ca i-a luat mama si si-a facut treaba cu licoarea magica,de care ziceai mai sus.Si-au revenit.
Te pup!