Saturday 7 May 2011

Vegetalele!

   Daca in prima postare a rubricii “Secretele din bucataria vegetariana” am discutat despre cereale, nuci si seminte de diverse feluri, astazi vom aborda o alta tematica, zic eu la fel de utila, VEGETALELE!
   Inainte de amerge mai departe cu postarea cred ca este necesar sa le numim pentru a da la o parte orice urma de confuzie pe care oamenii le au vis-à-vis de aceasta categorie de alimente.

   Legume si zarzavaturi:

- rosii, ardei, gogosari, dovlecei, vinete, bame, castraveti, fasole verde, conopida, varza, sparanghel, napi, broccoli, gulie, varza de Bruxelles, dovleac, praz, salata, spanac, stevie, urzici, macris, andive, ciuperci, ridichi, cartofi, ceapa, usturoi, morcovi, pastarnac, radacina de telina, sfecla rosie


- patrunjel, marar, leustean, telina frunze, hrean
  


A. Cum se pregatesc vegetalele?
 
   Vegetalele, cu cat sunt mai maruntite, cu atat isi pierd calitatile. Enzimele lor in contact cu oxigenul degradeaza vitaminele.
   Unele se pot manca proaspete in salate, altele trebuie preparate termic. Au un gust unic si valoare nutritive sporita, cand sunt fierte in abur (creste de 3 ori disponibilitatea vitaminei A).
   Fierberea in apa determina pierderea nutrientilor. Nu se recomanda supele si ciorbele (dilata stomacul si incetinesc digestia). Se recomanda cremele groase de legume.


B. Sa evitam vinetele pentru ca sunt greu digerabile?

   Vinetele sunt alimente usoare, cu o mare valoare nutritiva. In limba engleza se numesc “planta-ou” (eggplant).
   Contin vitamina B1, B6, acid folic, niacin, Mg, Ca.
   Acizii fenolici, care functioneaza ca antioxidanti, confera gustul amar.
   Coaja vinetelor contine antocyanina, un produs fitochimic prezent si in afine, zmeura si capsune.
   Este cel mai puternic antioxidant.
   Antocyanina actioneaza impotriva cancerului, scade sinteza colesterolului, impiedica oxidarea lui si pastreaza elasticitatea veselor de sange.
   In nici un caz coaja nu trebuie aruncata sau arsa!
  


C. Cum se prepara vinetele?

   Se coc in cuptor sau se fierb in abur, pastrandu-se coaja…
   Se arunca doar lichidul amarui care rezulta prin coacere.
   Se pot manca simplu, cu ulei crud si sare (sandwich).
   Se pot asocia cu alte legume coapte in cuptor (ceapa, ardei, rosii), seminte de telina si ulei sau migdale crude tocate, suc de lamaie, sare, usturoi crud si putin ulei (ca o crema de vinete).
   DEZASTRUL BUCATARIEI ROMANESTI ESTE… ADAUGAREA INCREDIBILA DE ULEI “CAT INGHITE” SI DISTRUGEREA COJII PRIN COACERE LA FLACARA DESCHISA.



D. Ce adaugam la vegetale si alte mancaruri ca sa le “dregem”?

   Inlocuim smantana, untul, margarina, branza si maioneza cu sosuri albe si alte sosuri.
   Pregatim maioneza de soia (folosind faina de soia sau tofu), crema de nuci sau arahide, crema de susan sau floarea soarelui…

   Maioneza de tofu: Se prepara in blender din tofu+ulei de masline+sare+suc de lamaie + sofran sau ginger.    
   Pentru a fi mai subtire se adauga lapte de soia (si nu ulei “cat inghite” ca la maioneza de ou)…

   Crema de nuci sau seminte: Se prepara in blender din nuci sau seminte + apa (in functie de consistenta dorita) + seminte macinate de in + suc de lamaie si sare.

   Cremele de mai sus se fac in mai multe variante, adaugand diferite ierburi verzi (marar, patrunjel, telina) sau ierburi uscate (oregano, coriandru, pulbere de chimen, busuioc, rozmarin, paprica).
  


E. Ce alte variante avem ca adaosuri la vegetale?

   Sos de rosii (fara otet, piper, ardei iute, zahar, miere)…
   Cel mai bun sos de rosii se face din usturoi fiert si ardei rosu, fierte in abur + busuioc + oregano + cimbru, la care se adauga paste de rosii + sare + suc de lamaie…


   Deja mi s-a facut pofta de un sos de rosii proaspat facut de ai mei! Mmmm! Momentan ma multumesc cu niste rosii crude pe care le voi savura ca si cand ar fi mere ;)
   Ma duc sa le extrag din frigider ca altfel lesin aici de pofta!

   Stay healthy!

   Pe curand…







8 comments:

  1. Si mie imi plac rosiile, dar alea din gradina....dar pana la vara ma multumesc si cu astea...

    ReplyDelete
  2. Am gustat si eu tofu cand eram in liceu si tineam post si nu prea m-a atras insa mama a mancat de n-a mai putut :)
    Te pup,Cupcake!

    ReplyDelete
  3. Dia,imi aduc aminte cand eram mai mica si mergeam la gradina nasilor mei.Mancam la rosii de nu ma mai opream cu una cu doua.Ori le mancam imediat dupa ce le culegeam,asa simple,ori faceau ei niste "salate destepte",vorba tatalui meu :p

    ReplyDelete
  4. interesant folositoar si delicioas :)pup

    ReplyDelete
  5. Imi plac legumele tare mult, insa nu prea le gateste mami... ehm:) imi plac in specia muraturile:D

    ReplyDelete
  6. Hey,Nicolette!Mercic pentru comentariu.Ma bucur ca ti s-a parut o postare utila.Te pup,copila!

    ReplyDelete
  7. Si mie imi plac!Gogosarii sunt preferatii mei!Ai mei puneau si ceapa si morcovi si ieseau mmmmm,de le mancai ca pe seminte :)
    Te pup,C.L.M!

    ReplyDelete